RSHP

H-FARM

Project Leads
Stephen Spence

Project Leads
Stephen Spence

Job Sheets
English

Job Sheets
English

Date
2016 - 2021

Client
H-FARM

Location
Roncade, Italy

Floors
2

Height
9m

Environmental Certification
LEED
Gold

Overview

Located on the outskirts of Venice, H-FARM is part of the wider masterplan for H-Campus. The completed scheme includes a primary school, secondary school, university, and student accommodation, aiming to become a tech start-up orientated education facility for a world which is constantly reinventing itself.

Students live alongside entrepreneurs, teachers, experts, and managers of large companies — a community of people who will participate in building a collective and cultural identity.

The RSHP-designed focal building - called The Hill - is a multipurpose, flexible, auditorium, library and cafe sitting within the centre of the scheme and linking all surrounding facilities.

The east wing comprises a large kitchen and seating area aiming to satisfy the needs of the entire campus, while the west wing contains a flexible multipurpose hall with seating for 1000 people. This facility accommodates a variety of events, including exhibitions, workshops, and conferences.

At either end of the building, the ground rises creating a gentle pedestrian route up and over the building. In such a flat terrain, even this gentle gradient provides distant views over the surrounding countryside.

The whole building essentially performs as a covered arena, a real centre of gravity for the entire campus. It is conceived as a public square where students and the external community can all meet.

Concept

Surrounded by the green countryside of Treviso, near the Sile river and the Venetian lagoon, this is the location where H- Farm was born — a business and training centre gea­red towards innovation via new technologies. The renovation of abandoned farm buildings and the construction of new ones will mark the first intervention, where today, more than five hundred people are living and working.

The new expansion, the second phase of the project which is still in progress, concerns H-Campus, an international education district. H-Campus will cater to students, teachers and professionals — a multitude of people who come to this evolving place, configuring a new community and injecting new life into the forgotten countryside. As the dominant landscape is the main attraction of the site, the intention is to therefore establish an architectural style which is harmonious with the site’s history and surrounding nature.

The site is a 30-hectare sized park, all idyllically landscaped. The “H” stands for human, creating a farm of sorts, where people grow from learning. There are low-height restrictions for all the buildings so as to create the pastoral style setting that is so quintessential of a traditional farm. Vehicle access will be limited with the pedestrian routes and pathways forming an informal series of paths across the site. The essential characteristics of the complex are sustainability, modularity, its dialogue with the native territory, soft mobility, the coexistence of nature and architecture, renewable energy, implementation possibility, flexibility, the relationship between indoor and outdoor spaces, and reversibility.

Design

Centrally located within the masterplan, the building physically connects to each of its surrounding buildings through a network of pathways. The raised platform at either end creates an outdoor environment for both leisure and structured activities, whilst the main two elevations are formed with floor-to-ceiling glass, allowing for uninterrupted views through the building and out to low-level floodplain area beyond.

Half of the building comprises a multi-purpose conference centre designed to accommodate a wide and variety of events. The remainder of the building contains a restaurant designed to cater for large events, as well as for the daily requirements of the students on campus.

There are outdoor areas at roof level and to both sides of the building, allowing for the creation of a three-dimensional public piazza. Directly linked to the restaurant is a study/library area which sits at the upper level. As is it open-plan and flexible, it is neither an extension of the restaurant nor a library – but occupies a world containing both –a rich vibrant, dynamic area, open to change on a day-to-day basis.

Construction

Data

Team
Richard Rogers, Stephen Spence, Ed Hiscock, Jo Murtagh, Joseph Park, Mariana Garza, Richard Black, Yuting Cheng

Project Leads
Stephen Spence

Job Sheets
English

Project Leads
Stephen Spence

Job Sheets
English

Date
2016 - 2021

Location
Roncade, Italy

Site Area
2 500 m²

Floors
2

Height
9m

Environmental Certification
LEED
Gold

Co-Architect
zanonarchitettiassociati (ZAA)

Contractor
Carron

Structural Engineer
RS Ingegneria

Services Engineer
Manens-Tifs

Project Manager
Manens-Tifs

Data

Team
Richard Rogers, Stephen Spence, Ed Hiscock, Jo Murtagh, Joseph Park, Mariana Garza, Richard Black, Yuting Cheng

Date
2016 - 2021

Location
Roncade, Italy

Site Area
2 500 m²

Floors
2

Height
9m


Environmental Certification
LEED
Gold

Co-Architect
zanonarchitettiassociati (ZAA)

Contractor
Carron

Structural Engineer
RS Ingegneria

Services Engineer
Manens-Tifs

Project Manager
Manens-Tifs

Project Lead
Stephen Spence

Job Sheets
English

Project Leads
Stephen Spence

Job Sheets
English

Related